PRODUCĂTORI
Ioan ANGELINI – Ţuica cu mărgele de Salva, produs de Angelini
Dacă e consumată cu măsură, țuica e un adevărat medicament
Istoria ţuicii cu mărgele de Salva – produs de Angelini a început în 1918, când bunicul meu, italian – atunci a fost un val de migraţie de italieni – a venit în România și s-a stabilit la Salva, lângă Năsăud. Bunicul meu avea două pasiuni și ocupații, în același timp: făcea roţi pentru căruţe şi ţuică. De la el a rămas moştenire şi primul cazan de fiert ţuică, pe îl puteți admira şi astăzi.
Saveta și Cornel BAN – CUPTORUL DE ALTĂDATĂ
Ducem mai departe moștenirea strămoșilor, ceea ce noi puneam în cuptor pentru familia noastră în fiecare sâmbătă, de cand ne știm
Suntem o familie de agricultori tradiționali, de lângă Năsăud, din Liviu Rebreanu – locul unde s-a întâmplat romanul „Ion”. Ținem o gospodarie mică, dar diversă (răsaduri, livezi, animale, cereale). Suntem la a cincea generație care și-a vândut săptămanal produsele agricole ale familiei în târgul Năsăudului.
Toata povestea
Florentin BODIU – COȘUL CU LEGUME DE DUMITRA
Am agricultura în sânge
Am o pasiune pentru agricultură și pentru produsele tradiționale românești. Provin dintr-o familie de agricultori, tatăl meu, George Bodiu, fiind un cunoscut viticultor din zona noastră. Am produs legume de cand eram mic, împreună cu tatăl și familia mea. Am absolvit Liceul Agricol din Bistrița și am câștigat mai multă experiență iî Italia, acolo unde am plecat după ce am terminat liceul. Deși câștigăm bine peste hotaren am simțit că nu era țara mea, nu era locul meu acolo.
Toata povestea
Grigore CREȚA – Brânzeturi de la Poalele Munților Călimani
Un stil de alimentație sănătos înseamnă o viață îndelungată și frumoasă
Pasiunea pentru prelucrarea laptelui la stână am moștenit-o de la bunicii și părinții mei. Cresterea animalelor, în special oieritul – specific satului Ruștior, situat la izvorul Văii Şieului, la poalele Munților Călimani – a fost ocupația lor de bază; crescând alături de ei, de la fragedă vârstă și, în masura puterilor de copil, i-am ajutat la treburile gospodaresti și am îndrăgit această meserie. În momentul de față, la stâna tradițoinală am 400 de oi și 11 vite.
Toata povestea
Ioan Grigore COTU
Am renunțat la meseria de bază atunci când m-am îndrăgostit iremediabil de apicultură
Apicultura este una dintre cele mai vechi şi mai frumoase ocupaţii. Mă ocup cu albinele de mai bine de 15 ani, după ce am lucrat ani buni în tâmplărie. Mi-am abandonat meseria de bază pentru apicultură, în ciuda faptului că nu ştiam mai nimic despre acest domeniu, dar când l-am descoperit, m-am îndrăgostit iremediabil.
Toata povestea
Maria HITICAȘ
Ne dorim ca produsele noastre pure, de cea mai bună calitate, să ajungă direct la consumator
Povestea noastră a început în anul 2000, când am decis să cumpărăm cinci familii de albine pentru a produce miere pentru consumul propriu. Totul a devenit o pasiune și, de la an la an, am crescut considerabil numărul familiilor de albine. Astfel, în anul 2010, am decis ca pasiunea noastră să se transforme în afacerea noastră.
Toata povestea
Emilia & Radu LAZĂR
În prezent, producem și comercializam cam toate produsele stupului
Totul a început când eram copil. Tatăl meu, Gheorge Lazar, a avut tot timpul 25-30 de stupi pe care îi transporta în pastoral, la Valea lui Mihai, la salcâm și la munte, cu Dacia 1310 și o remorcă. Copil fiiind, mergeam cu el și îmi plăcea să-l ajut la storsul mierii… În anul 1999 am plecat cu familia în Spania. Eu aveam doar 12 ani.
Toata povestea
Dana & Grigore RÂNZIȘ – GRIDAMA FRUCT MONTAN
Producem acele conserve de fructe și legume! 100% naturale, fără adaosuri și conservanți
Dulcețurile și siropurile pe care le producem își au originile în vremurile în care ne petreceam copilaria, în localitatea Piatra Fântânele din Pasul Tihuța. Acolo, bunicii cultivau în grădina casei căpșune pentru consum, extraordinar de parfumate și dulci, care, mai apoi, se transformau în cea mai bună dulceață pe care am mâncat-o vreodată.
Toata povestea