Producători

Grigore CREȚA – Brânzeturi de la Poalele Munților Călimani

Un stil de alimentație sănătos înseamnă o viață îndelungată și frumoasă

Pasiunea pentru prelucrarea laptelui la stână am moștenit-o de la bunicii și părinții mei. Cresterea animalelor, în special oieritul – specific satului Ruștior, situat la izvorul Văii Şieului, la poalele Munților Călimani – a fost ocupația lor de bază; crescând alături de ei, de la fragedă vârstă și, în masura puterilor de copil, i-am ajutat la treburile gospodaresti și am îndrăgit această meserie. În momentul de față, la stâna tradițoinală am 400 de oi și 11 vite.
În zilele noastre, cu o industrie alimentară care are la bază din ce în ce mai puține materii prime biologice și naturale, cred cu tărie că trebuie să pastram și să ducem mai departe rețetele naturale și sănătoase moștenite de la străbuni. Dacă înaintașii noștrii au trăit cu aceste alimente de bază, produse la stână: cașul, urda, telemeaua, branza frământata, brânza iute în bărbânță, zerul, jântiţa, jântuiala, balmoșul, carnea de miel, carnea de oaie… de ce n-am face-o și noi?
Haideți să păstrăm, împreună, identitatea noastră românească, identitatea noastra culinară și culturală, tradițiile noastre frumoase cu care puține popoare se pot mândri. Să nu ne uităm originile!
Putem să le adăugăm și un pic de actualitate, fără a altera caracterul lor natural: cașcaval afumat prin metode tradiționale, cașcaval cu afine, cu ardei iute, cu nucă, cu chimen și alte fructe și plante din grădina proprie – la fel ca și laptele pe care-l prelucrez și care e exclusiv din producția proprie, pentru că-mi place să știu din ce e făcut produsul finit și pentru că un stil de alimentație sănătos înseamnă o viață îndelungată și frumoasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *