Producători

Dana & Grigore RÂNZIȘ – GRIDAMA FRUCT MONTAN

Producem acele conserve de fructe și legume! 100% naturale, fără adaosuri și conservanți

Dulcețurile și siropurile pe care le producem își au originile în vremurile în care ne petreceam copilaria, în localitatea Piatra Fântânele din Pasul Tihuța. Acolo, bunicii cultivau în grădina casei căpșune pentru consum, extraordinar de parfumate și dulci, care, mai apoi, se transformau în cea mai bună dulceață pe care am mâncat-o vreodată. Copii find, eram ajutor de nădejde, învățând tot procesul tradițional, pas cu pas. După căpșuni, urmau zmeura, afinele, murele, coacazele, pentru ca, iarna să ne prindă cu cămara plină cu dulcețuri, siropuri și tot felul de bunătăți

Până când, într-un an, când bunica fiind bolnavă n-a reușit să mai facă acele bunătăți. Atunci ne-am gandit să cumpărăm din comerț, dar ceea ce am găsit nu ne-a mulțumit. Nu semăna deloc cu ceea ce eram noi învățați; era un fel de gelatină colorată și avea căpșune numai de decor. Anii au trecut, ne-am casatorit și am plecat, împreună, să muncim în străinătate, pentru un trai mai bun. În fiecare vară veneam însă, în vacanță și duceam cu noi minunatele borcane cu dulceață de capsuni făcute cu mare drag, în gospodăriile din Pasul Tihuța. Ne doream foarte mult să revenim acasă, dar aici nu aveam un loc de muncă. Atunci ne-am zis: ce-ar fi să cultivam căpșune și fructe de pădure și să producem noi dulceață… acea dulceață, naturală 100%, cu gust nemaipomenit și fructe din belșug, fără adosuri, coloranți și conservanți, pentru noi și cei ce își doresc să mănânce produse cu adevărat sănătoase și naturale. Zis și făcut! Cu ceva bani strănși în străinătate am arat pământul bunicii și am plantat, pentru început, căpșuni, din care ne-am apucat să facem dulceață și sirop. În același timp, am făcut un sirop drag nouă, cel de muguri de brad, cu care bunica ne calma tusea și durerea de gât, în timpul iernii. Și cum nu exista cămară fără o zacuscă cu hribi, ghebe, fasole sau vinete, noi pregăteam de toate, pentru că, așa am învțat de la bunica, pentru că ne place varietatea și ar fi păcat ca, în vârf de munte, unde găsesti hribi și alte ciuperci la tot pasul să nu folosești toate bunătățile ce te îmbie să le culegi. Așa am ajuns să diversificam și dulcețurile. La târguri, oamenii ne întrebau: nu aveți și de zmeură, mure sau afine? Și așa am plantat și zmeura, mure, coacăze, trandafiri, pentru a satisface cât mai multe cereri, iar în anul 2017 am reușit să dezvoltăm și un spațiu de producție după toate rigorile siguranței alimentare, lângă casa bunicii. Aici pregătim, cu mult drag, dulcețurile, siropurile, conservele de legume, dar comercializăm și fructe proaspete, pe toată perioada verii și până toamna târziu, când cade bruma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *