Noutăți

Artizanii primăverii dau viață cetății

Perioada de îngemănare a lunilor februarie și martie stă sub semnul unor sărbători, cu rădăcini străvechi sau mai apropiate vremurilor noastre, ce au o semnificație comună: renașterea, dragostea, vitalitatea.

            Între 24 februarie – 8 Martie, Artizanii primăverii Produs în Bistrița-Năsăud dau viață miturilor și simbolurilor, prin creații meșteșugite cu suflet, făcând ca inima cetății să pulseze din nou, trecutul și prezentul, istoria și realitatea locală, emoția tradițională și modernă.

Prilej de bucurie, Dragobetele, Mărțișorul și Ziua Femeii – sărbători ce se întind pe o perioadă de 2 săptămâni – sunt strâns legate de simboluri precum fertilitatea, fecunditatea, vitalitatea. Este momentul în care natura renaște și, odată cu ea, reînvie şi iubirea.

Ziua în care românii sărbătoresc Dragobetele – 24 februarie – coincide cu Sărbătoarea ortodoxă a Aflării Capului Sfântului Ioan Botezatorul. Totusi, această sărbătoare este puternic înrădăcinată în perioada precreștină, Dragobetele fiind un personaj transmis din generație în generație, de la vechii daci, drept protector al tinerilor și patron al iubirii.

Dragobetele marchează ziua în care întreaga suflare sărbătorește înnoirea firii și se pregătește pentru venirea primăverii. Este o nuntă a naturii și a omului cu natura.

Originea numelui și a obiceiului, în sine, nu sunt clar definite. Anumite izvoare asociază numele de Dragobete cu un personaj din mitologia populară românească, patron al dragostei și bunei dispoziții pe plaiurile românești, fiind identificat cu Cupidon, zeul dragostei în mitologia romană și cu Eros, zeul iubirii în mitologia greacă. Alte izvoare îl denumesc Dragomir, fiu al Babei Dochia. Năvalnic și nestatornic, Dragobetele se diferențiază de blajinitatea Sfântului Valentin din tradiția catolică și este închipuit ca fiind un flăcău voinic, chipeș și iubăreț, care sălășluieşte, mai mult, prin păduri. În anumite zone din România, Dragobetele se sărbătorea pe 1 Martie, probabil nu întâmplător, dacă ne gândim la semnificațiile mărțisorului, originile geto-dace comune acestor obiceiuri și la Zilele Dochiei care încep pe 1 Martie.

Dăruit de 1 Martie sau, în anumite regiuni între 1 – 9 Martie, cât durează zilele Babei Dochia ori chiar și pe întreaga perioadă a lunii martie, mărțișorul este considerat un obiect cu proprietăți magice, protectoare sau vindecătoare: este purtător de noroc, sănătate, are darul de a înfrumuseța și a încălzi” sufletele. De asemenea, are funcții festive, marcând începutul primăverii, stimulând fertilitatea solului și vegetației, precum și semnificații afective, fiind dăruit persoanelor dragi. În mod traditional, un șnur împletit din fire albe care simbolizează puritatea, începutul, renașterea naturii și fire roșii – vitalitate, sănătate, frumusețe, iubire, mărțișorul este confecționat astăzi în cele mai diverse moduri, în funcție personalitatea celor care îi dau viață”. Dincolo de formă sau materiale, cel mai important lucru este că tradiția dăruirii mărțișorului a dăinuit peste veacuri și continuă să o facă.

În anul 2017, mărţişorul a fost înscris de UNESCO, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, în urma demersurilor comune întreprinse de România, Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova, tări în care mărțișorul este un element cultural de patrimoniu.

Având rădăcini nu foarte îndepărtate, Ziua Internațională a Femeii elogiază rolul și importanța femeii în viața socială, economică și politică și, în același timp, trage un semnal de alarmă cu privire la discriminarea și violența împotriva femeilor, care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii. A fost sărbătorită pentru prima dată pe 8 martie, în 1975, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU.

Învăluiți de acest univers încărcat de mituri, gingășie, puritate, energie și frumusețe, urmașii vestitelor bresle bistrițene au simțit să readucă cetatea la viață. Meșteșugari, artizani, producătorii locali și-au pus talentul, imaginția, emoțiile în creații autentice, tradiționale sau de inspirație tradițională, originale, 100% manuale.

La Târgul Breslelor Moderne – Artizanii primăverii, 24 februarie – 8 martie, pe Pietonal (zona din vecinătatea Bisericii Evanghelice), sărbătorim iubirea, primăvara, feminitatea cu produse inspirate din poveștile locului, realizate de cei ce le cunosc semnificația și menirea.

 

Surse:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Dragobete

https://folclor-romanesc.ro/dragobete-obiceiuri-si-traditii/

https://calendarulortodox.ro/datini-obiceiuri-traditii/traditii-si-superstitii-de-dragobete/

https://www.traditii-superstitii.ro/1-martie-traditii-si-obiceiuri-de-martisor-semnificatia-martisorului/

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/1-martie-martisorul-traditii-obiceiuri-si-legende-1268432

https://www.ziuaveche.ro/cultura-religie/cultura/1-martie-martisorul-%E2%80%93-traditii-semnificatie-si-origine-152639.html

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ziua_Interna%C8%9Bional%C4%83_a_Femeii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *