Noutăți

Târgul breslelor moderne – Artizanii iubirii

Micile sărbători – adoptate sau neaoșe – pot aduce mari bucurii.

Primăvara este aproape, o simțim aievea… Avem nevoie, poate mai mult ca oricând, de un nou inceput: iubire, gingășie, trăiri și emoții, grijă față de natura ce ne înconjoară, speranța revenirii la normalitate,

În acest context, simțim să dăm viață cetății și, cu respectarea tuturor regulilor impuse în situația actuală, deschidem seria Târgurilor breslelor moderne meșteșugărești și alimentare Produs în BN din acest an, cu ediția specială ”Artizanii iubirii” – sărbătoarea Sfântului Valentin, o sărbătoare cu ”priză”, adoptată în ultimii 30 de ani, Și, dacă tot o sărbătorim, de ce n-am face-o cu produse locale?

Așa că…  Artizanii iubirii, pe Pietonal (zona din apropierea Bisericii Evanghelice), 12 – 14 fabruarie – un prilej de a trăi iubirea, bucuria reîntâlnirii cu meșteșugarii și artizanii locali, de a simți emoțiile și mesajele pe care le transmit creațiile lor și de a susține economia locală.

De unde începe povestea:

În ziua de 14 februarie, se comemorează doi martiri cu numele Valentin – prilej de tradiții foarte răspândite în ţările anglo-saxone.

În Evul Mediu se credea că, în această zi, păsările, simţind apropierea primăverii, începeau să-şi facă cuiburile, fapt pentru care s-a considerat că sărbătoarea Sfântului (Sfinţilor) Valentin este începutul redeşteptării anuale la viaţa nouă, deci a iubirii dătătoare de viaţă.

Dar oare, care Valentin? Preotul din Roma, care a fost martirizat în anul 268 sau episcopul de Terni, care a avut aceeaşi soartă glorioasă cinci ani mai târziu?

Primul este considerat patronul protector al îndrăgostiților. Legenda spune că ar fi cununat un păgân cu o creștină, fapt pentru care a fost învinuit de încălcarea poruncilor împăratului roman Claudius II (268-270). Drept urmare, a fost  condamnat la moarte și executat pe 14 februarie 209. Martirul a fost înmormântat lângă Via Flaminia, unde s-a ridicat o biserică ce-i poartă hramul.

Al doilea Valentin, episcopul de Terni, în timpul unei treceri prin Roma, i-a adus la credinţa creştină pe un filosof renumit, Cratone, şi pe trei tineri ucenici ai săi atenieni. Denunţat de către păgâni, episcopul a fost adus în faţa tribunalului, care l-a condamnat la moarte. Cei trei tineri convertiţi i-au dus trupul neînsufleţit la Terni, unde a fost primit cu mari onoruri de către înfloritoarea comunitate creştină de acolo.

Sărbătoarea Sfântului Valentin din 14 februarie a fost celebrată, pentru prima data, în anul 496 de către Papa Gelasius I, care i-a inclus pe Valentini printre acei „… ale căror nume sunt cinstite în rândul oamenilor, dar ale căror fapte sunt cunoscute numai de Dumnezeu”

Valentin este un nume latinesc, format din participiul prezent al verbului valeo – valere  = a se simţi bine, a fi în putere. În lumea anglo-saxonă, numele Valentin este sinonim cu Sweetheart – şi este asociat felicitării pe care îndrăgostiţii şi-o trimit în ziua de 14 februarie

În calendarul ortodox sfântul Valentin este sărbătorit pe 30 iulie.

Surse poveste:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Sf%C3%A2ntul_Valentin

http://www.calendarcatolic.ro/Sfinti/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/320/Sf-Valentin-pr-m.aspx

Lasă un răspuns