Newsletter

Sectorul meșteșugurilor în timpul crizei COVID-19

Deoarece totul a fost afectat pe plan mondial de blocajul generat de pandemia COVID-19 și numeroase activități economice se orientează către comerțul electronic, proiectul F2F-Trust a căpătat o importanță deosebită. Prin urmare, întregul parteneriat se mobilizează pentru a accelera procesul de dezvoltare a produselor planificate, astfel încât, acestea să poată fi cât mai curând utilizate de sectorul meșteșugăresc, care are mare nevoie de soluțiile noastre.

Criza Covid-19 a avut un impact socio-economic negativ, peste tot în lume, sectorul meșteșugăresc fiind printre cele mai grav afectate, alături de turism, organizarea de evenimente sau industria de agrement. Oamenii se concentrează asupra nevoilor esențiale, vitale și au tendința de a amâna achiziționarea de unor bunuri și servicii precum îmbrăcăminte, accesorii sau pachete turistice.

Vă prezentăm în cele ce urmează, modul în care sectorul meșteșugăresc a fost afectat în țările partenere (în ordine alfabetică) și ce măsuri au fost adoptate pentru a susține acest domeniu:

Lituania

Atât creatorii de patrimoniu național, cât și producătorii au fost grav afectați de carantina care a restricționat, atât formarea profesională, cât și vânzările sau producția.

În Lituania, carantina a venit într-o perioadă în care creatorii și producătorii de produse tradiționale aveau posibilitatea de a câștiga cel mai mult pentru a supraviețui tot anul. Majoritatea sărbătorilor și evenimentelor destinate lor sunt organizate primăvara și vara și se știe că toate acestea nu se vor întâmpla, încă câteva luni. În plus, în viitor, atât târgurile cât și sărbătorile vor fi mai modeste. Cifra de afaceri a producătorilor care au reușit să-și comercializeze produsele, pe diverse piețe, a scăzut cu aproximativ 30%.

Din păcate, producătorii de produse nealimentare se află în cea mai dificilă situație. În general, oamenii cumpără cadouri și obiecte artizanale, fabricate manual sau produse specifice, precum bomboane sau brânzeturi, fabricate după rețete tradiționale, pentru diverse sărbători și ocazii speciale, iar în timpul carantinei nu au mai putut fi organizate nici măcar sărbători personale, în familie.

Doar activitățile economice individuale certificate se pot aștepta la un sprijin modest din partea statului, mai precis de la Ministerul Agriculturii din Lituania. Cu toate acestea, de exemplu, fermierii care au certificate și alte activități economice nu mai sunt eligibili pentru sprijin. În plus, cea mai mare parte a sprijinului de stat pentru patrimoniul național vizează participarea la evenimente sau certificarea noilor producători. Pentru cei care doresc să comercializeze articole de artizanat sau alte bunuri, rămâne o singură soluție clară, potrivit Ministerului Sănătății: tranzacționarea poate continua doar dacă are loc online.

Polonia

Martie 2020 a fost luna în care afacerile poloneze au suferit, în special din cauza restricțiilor impuse de Guvern, în contextul pandemiei SARS-CoV-2. Cele mai afectate au fost IMM-urile. Citând date din Registrul Central și de Informații despre Activitatea Afacerilor, Ministerul Dezvoltării raportează că, în martie, au fost depuse un număr de aproape 58.000 de cereri de suspendare și lichidare a activităților. În prezent, suspendarea este opțiunea de salvare, cea mai des aleasă. Conform cercetărilor preliminare, următoarele sectoare au suferit cel mai mult: comerț și servicii, coafură, optică, catering și industrie hotelieră, sectorul alimentar, construcții, activitățile foto, domeniul auto, fitness, producția manufacturieră, croitoria, construcțiile metalice și producția de mobilier.

Companiile afectate de situația dificilă legată de pandemia COVID-19 pot profita de soluții speciale, în cadrul Programului Guvernamental „Scutul anti-criză”. Programul vizează sprijin financiar pentru micro-întreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii afectate de pandemie. Principalul instrument de sprijin financiar îl constituie subvențiile financiare, majoritar nerambursabile (până la 75% din finanțare) pentru întreprinderile care îndeplinesc condițiile prevăzute în program. Printre cele mai utile propuneri ale Programului „Scutul anti-criză”, destinate antreprenorilor și meșteșugarilor, amintim: scutirea de la plata contribuțiilor asigurărilor sociale timp de 3 luni; subvenții pentru salariile angajaților în valoare de 40% din salariul mediu, în caz de reducere a timpului de muncă; subvenții pentru salariile angajaților pentru perioada de oprire economică, în valoare de 50% din salariul minim; reducerea cu 90% a chiriilor pentru spații comerciale și standuri în mall-uri, pe toată perioada în care acestor locații nu li se permite să funcționeze normal.

România

Alături de turism, industria evenimentelor și cea recreativă, sectorul meșteșugurilor este unul dintre sectoarele economice cel mai puternic afectate de măsurile restrictive stabilite la nivel național în contextul pandemiei, iar viitorul apropiat “nu sună” foarte bine.

Măsurile imediate adoptate de Guvern pentru a sprijini sectoarele afectate au inclus somajul tehnic pentru angajați – în cazul IMM-urilor – sau indemnizații lunare – în cazul PFA, întreprinderilor individuale și familiale, persoanelor încadrate prin altă modalitate decât prin contract individual de muncă. Ambele tipuri de beneficii au fost susținute de stat în cuantum de 75% din câștigul salarial mediu brut pe țară, pe perioada stării de urgență.

De asemenea, la începutul lunii mai a fost lansat programul de creditare IMM INVEST. Programul permite IMM-urilor afectate semnificativ de criza COVID-19 să își asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau pentru investiții, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții și/ sau unul sau mai multe credite/ linii de credit pentru capital de lucru. Statul poate garanta până la 90% din alocarea creditelor accesate. Costurile finanțării (dobândă, comision de garantare sau alte costuri de acordare) sunt subvenționate în procent de 100% de la bugetul de stat, până la data de 31.12.2020, cu posibilități de prelungire. Valoarea maximă a creditelor poate fi de până la 10.000.000 lei, pentru investiții și până la 5.000.000 lei, pentru capital de lucru. Din păcate, deși foarte multe companii afectate, în mod real, de criză au depus solicitări, foarte puține dintre acestea au fost aprobate.
În ceea ce-i privește pe meșteșugari, chiar dacă o bună parte dintre ei au migrat în mediul on-line, cel mai probabil clienții vor continua să adopte un comportament de consum orientat spre alimente și bunuri de strictă necesitate, în contextul în care experții în domeniul sănătății avertizează asupra riscului unui nou val de epidemie, undeva, în toamnă.

Cu toate acestea și chiar dacă o bună parte dintre meșteșugari au migrat în domeniul vânzărilor on-line, cel mai probabil oamenii vor continua să adopte un comportament de consum orientat spre alimente și bunuri de strictă necesitate, în contextul în care experții în domeniul sănătății avertizează asupra riscului unui nou val de epidemie, undeva, în toamnă.

Slovacia
Blocarea cauzată de COVID-19 a fost resimțită în toate sectoarele meșteșugărești din Slovacia, în ultimele 2 luni. Majoritatea comenzilor au fost anulate și, deoarece toate piețele au fost închise, nu a existat posibilitatea de achiziționare de materii prime și nici vânzarea de produse finite. Din păcate, meșteșugarii nu au nicio “plasă” de siguranță, precum fondul de pensii. Lipsa de claritate și imprevizibilitate caracterizează situația din sectorul meșteșugurilor în contextul impactului COVID-19, în Slovacia. Virusul prezintă o serie de riscuri, nu toate imediate. Cât de mare este provocarea cu care se confruntă economia slovacă, în cele din urmă, depinde de evoluția din țările vecine, precum și de generozitatea statului în furnizarea de asistență și stimulente, la redeschiderea economiei. Dintre aceste țări, Slovacia este cea în care asistența guvernului a fost, până acum, cea mai puțin generoasă, cea mai restrânsă în utilizarea instrumentelor și, până în prezent, cea mai lentă. Asociațiile din afaceri, industrie și organizațiile de angajatori evaluează măsurile luate în Slovacia ca fiind utile, dar prea lent adoptate, prea complicate și solicitante din punct de vedere administrativ, subliniind că aceste măsuri vor fi decisive pentru competitivitatea viitoare a Slovaciei.

Turcia

Piața este deja în scădere, în contextul în care multe magazine și centre comerciale sunt închise și evenimentele sunt anulate sau amânate pentru toamnă sau anul viitor.

Statul încearcă să sprijine producătorii la scară mică prin subvenții, măsuri care, însă, nu vor fi suficiente pentru supraviețuirea, pe termen mediu și lung a afacerilor.

Guvernul a luat mai multe decizii de reducere a efectelor blocajului generat de Covid-19, unele dintre acestea destinate, direct sau indirect, femeilor care activează în domeniul meșteșugurilor. Dintre aceste măsuri amintim:

  • Asistență financiară, în numerar, pentru familiile cu venituri mici;
  • Amânarea obligațiilor fiscale ale contribuabililor care au datorii fiscale pe veniturile comerciale, agricole și profesionale;
  • Acordarea de împrumuturi cu dobândă scăzută de către băncile publice și amânarea ratelor de împrumut;
  • Furnizarea unui pachet de asistență prin Programul “Scutul de stabilitate economică pentru comercianți și meșteșugari”.

Lasă un răspuns